Najczęściej występujące alergeny roślinne: wziewne i pokarmowe

środa, 12.04.2017
Najczęściej występujące alergeny roślinne: wziewne i pokarmowe

Silne alergeny roślinne – pyłki

Niektóre rośliny w okresie pylenia wykazują silne właściwości alergizujące. Wysokie stężenie pyłków w powietrzu powoduje wówczas specyficzne objawy alergii u osób uczulonych: kichanie, nieżyt nosa czy zapalenie spojówek. Do najważniejszych alergenów roślinnych wziewnych zalicza się pyłki drzew, traw i chwastów:

  • ambrozji,
  • babki,
  • pokrzywy,
  • komosy,
  • parietarii,
  • szczawiu,
  • bylicy,
  • sosny,
  • platana,
  • jesionu,
  • dębu,
  • grabu,
  • buka,
  • leszczyny,
  • topoli,
  • olszy,
  • traw (m. in. wiechliny łąkowej, kostrzewy łąkowej, kupkówki pospolitej, tymotki łąkowej).

Rośliny pylą z różną intensywnością i w różnych okresach – zwykle najwcześniej uaktywnia się leszczyna, a najpóźniej ambrozja. Przydatną informację dla alergików stanowi kalendarz pylenia, w którym podawane są szacunkowe stężenia pyłków w określonym terminie i regionie. Warto wziąć pod uwagę także pogodę – dolegliwości najbardziej nasilają się w słoneczne, wietrzne dni, a łagodnieją w okresach deszczowych.

Roślinne alergeny pokarmowe

W przypadku alergii pokarmowych najsilniejsze właściwości alergenne także wykazują produkty pochodzenia roślinnego. Najważniejsze z nich to:

  • orzeszki ziemne,
  • inne orzechy – laskowe, brazylijskie, pistacje, migdały,
  • soja,
  • pszenica.

Zjedzenie tych produktów przez alergików o szczególnej wrażliwości może doprowadzić do szoku anafilaktycznego, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Alergia pokarmowa na produkty roślinne dotyka najczęściej osoby dorosłe i starsze dzieci, rzadko występuje u niemowląt.

Reakcje krzyżowe u osób reagujących na alergeny roślinne

Osoby nadwrażliwe na alergeny wziewne najczęściej reagują także na wybrane pokarmy pochodzenia roślinnego. Jest to tak zwana reakcja krzyżowa lub zespół pyłkowo-pokarmowy. Nie jest to stan równoznaczny ze współwystępowaniem uczulenia na kilka różnych alergenów. O reaktywności krzyżowej mówi się wtedy, gdy jedno przeciwciało reaguje jednocześnie z kilkoma alergenami. Przykładowo, u osób uczulonych na pyłek leszczyny lub olszy obserwuje się często nadwrażliwość na jabłka i gruszki. Z kolei pokarmy reagujące krzyżowo z pyłkami traw to między innymi mąka żytnia i pszenna, fasola, seler, marchew i dynia. Przyczyną takiego stanu są panalergeny, czyli grupy białek obecnych zarówno w ziarnach pyłku, jak i w częściach roślin spożywanych przez człowieka (w tym owocach i warzywach). Największa ilość alergenów występuje w pobliżu skórki świeżych owoców. Objawy nie występują z kolei po zjedzeniu produktów owocowych przetworzonych termicznie, na przykład kompotów, ciast, potraw pieczonych.

 

PO/GTV/17/0171

×

Zaloguj się

Po zalogowaniu otrzymasz dostęp do pełnej wersji serwisu wraz z wszystkimi dokumentami.

Czy jesteś farmaceutą?

lub

Tak